Nasilje v družini

 

Oče udari, ker v sebi ne more več zdržati – sprosti svoja čustva, ki jih več ne obvlada. Otrok provocira, izziva, besede ne zaležejo. Udarec pa zaleže. Vendar oče udari zaradi sebe, ne zaradi otrok. Terapevt spodbudi očeta, da spregovori o svoji preteklosti in začne prihajati v stik s sabo ter začne na ta način razčiščevati, kaj se v trenutkih nasilja dejansko dogaja.

Kakšna pa je pri tem vloga mame? Nasilja noče tolerirati, hkrati pa ne ve, kaj naj stori. Čuti strah in nemoč. Vendar lahko pomembno vpliva k spremembi dinamike v družine – z vztrajnostjo in pogovorom.

Otroci trpijo, čeprav niso nič krivi. Kako sin s tem provociranjem »pomaga«? P. Christian Gostečnik v oddaji spregovori o tem, kakšna čustva se pri nasilju skrivajo v ozadju in kako z njimi ravnati.

dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.