Alkoholizem v družini

 

Alkoholizem v Sloveniji ni nobena redkost, še vedno pa pogosto tabu. V tokratni oddaji se srečamo z možem, ki ima težave z alkoholom, vendar tega noče priznati. Na drugi strani pa je žena že tako obupana, da razmišlja o ločitvi.

V igranem primeru mož preveč pije, tako da ima že zdravstvene težave. Žena in otroci ob tem močno trpijo, mož pa tega ne opazi in trdi, da je vse v redu. P. Christian Gostečnik najprej opozori, da mož pije zaradi sebe, da žena ni kriva. Je pa tista, ki mu lahko to še naprej omogoča.

Kljub temu, da bi žena morda še enkrat popustila, terapevt vztraja na tem, da gre mož takoj na zdravljenje. Težava, ki se ob tem pojavi, je, da mož to občuti kot sramoto. Ne začuti pa sramote, ki jo s svojim ravnanjem povzroča drugim.

Alkoholizem je bolezen. Zato je najbolj pomembno vztrajati, saj alkoholik to želi, saj v sebi sam ve, da ne zmore več. Terapija oz. odločitev za zdravljenje je točka, na kateri se stvari lahko začnejo spreminjati.

dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.