Otrok noče k maši

 

V prvem igranem prizoru sta starša neusklajena, kar vodi v slabo voljo in prepir. Dr. Christian Gostečnik komentira, da otroci želijo biti prepričani, da so starši za tisto, kar verjamejo, pripravljeni tudi kaj žrtvovati. Otroci izzivajo, ker hočejo videti, koliko so starši trdni v svojih odločitvah. Slabše kot popuščanje sta neusklajenost med očetom in mamo ter njuno prepiranje.

V drugem primeru so stvari drugačne. Kljub temu, da najstnika menita, da je za njiju sramota, da morata v nedeljo k maši, kjer ni nobenega od njunih sošolcev, oče vztraja. Kako na miren način doseči, da se otroka sodelujeta, čeprav jima ni preveč všeč? Oče spoštuje mnenje otrok in se zaveda, da jima ni prijetno. Hkrati pa zagovarja svoje ideje in razloži, zakaj je to pomembno. Starša skupaj vztrajata in otrokoma razložita svoje stališče.

Bistvena je notranja umirjenost, ki jo mora starš doživeti v sebi. Hkrati mora imeti drugačno držo do otrok, saj jo otroci tudi pričakujejo.dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.