Mozolje imam! Presuh sem!

 

V prvem primeru, ki ga spremljamo v videu, se starša iz najstnice in najstnika norčujeta. Izpostavljata njuno težo, mozolje. V odnosu do obeh otrok sta zelo ponižujoča. Dr. Christian Gostečnik ob tem poudari, da otrok ne bo mogel spoštovati lastnega telesa, če ponižanja doživlja že kot otrok oz. najstnik s strani njemu najpomembnejših oseb.

V drugem igranem prizoru pa starša odreagirata drugače. Najstnika poslušata in jima ponudita možne rešitve. Bistveno pa je, da poudarita, da sta za njiju lepa ter da je bistvo v tem, kako se onadva sama počutita v svojem telesu. Hkrati tolažita, da najstniške nevšečnosti izzvenijo ter da tudi sama nimata popolnih teles.dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.