Koliko ste stari, ko pridete domov?

 

V svojo primarno družino smo rojeni. Ne moremo si je izbrati. V njej se oblikujemo in (praviloma) iz nje tudi »odletimo«. Odletimo v svet, kjer se še naprej oblikujemo, spreminjamo, rastemo, padamo ... Tokrat na lastnih nogah. Brez staršev. K njim se vračamo na obisk.

Vračanje v primarno družino je lahko prav zaradi »starih vlog«, ki smo si jih oblikovali v mladosti, lahko zelo boleče. Si tudi vi želite, da domači v vas ne bi videli osebe, ki ste jo že zdavnaj prerasli?

Odvisno, kako nas starši sprejemajo. Razlog za to p. Christian Gostečnik vidi v tem, da smo »z družino čustveno veliko bolj globoko zvezani«, zato je vloge težko prekiniti.

Največ za te vloge v družini naredijo starši:

  • Ali spodbujajo, da bodo otroci rasli v uresničevanju svojih talentov ali ne?
  • Ali ga ob vračanju domov sprašujejo, kako mu gre in kaj dela?
  • Ali ga morajo ob prihodu domov vkalupljati v znano sceno, da lahko normalno živijo?
  • Kako naj odrasli gleda in sprejema na svoje »nenapisane« vloge?
dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.