Kdo naj ponoči vstane, ko otrok zajoče?

 

Kljub temu, da se oče zelo trudi, ima zaradi ženinih odzivov občutek, da je nesposoben. Primer je nočno vstajanje. Pogosto se prepirata, zakaj ponoči ni vstal on. Ponavadi vstane mama in traja kakšno uro, da otroka umiri. Če pa vstane oče, se otrok umiri (in zaspi nazaj) že v nekaj minutah. Zato se z njeno taktiko ne strinja. Želi pa si tudi, da bi si naloge porazdelila in da bi se tudi žena naspala.

Po drugi strani mama dejansko ne ve, kako bi moža bolj vključila. Meni, da je njena odgovornost, da poskrbi za otroka (čeprav bi si želela, da to stori tudi mož).

Vzorca, ki ju vidimo v primeru, izhajata iz njunih preteklih izkušenj. Tudi pri njunih starših so bili načini ravnanja zelo podobni. Taka občutja in izkušnje se v nas tako globoko zasidrajo, da začnemo s starimi vzorci, ne glede na to, če si to želimo ali ne.

V taki situaciji je bistveno, da se naučimo, kako naj se mama umiri ob možu. Oziroma kako naj jo umiri on. Če se starša najprej umirita kot zakonca, potem bosta lahko umirila tudi otroke. Več o tem pa v oddaji.dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.