Kam za prvi november?

 

Konflikti se med prazniki lahko pojavijo zaradi različnih tradicij, iz katerih mož in žena izhajata, ali zaradi različnega dojemanja oz. doživljanja praznikov. V videu prof. dr. Gostečnik spregovori ravno o tem, kaj vse prazniki v nas prebujajo.

V igranem primeru je žena navajena, da z družino skupaj obišče pokopališče, kar ji zelo veliko pomeni. Ne gre samo za srečanje sorodnikov, ampak za medsebojno povezanost, obujanje spominov. Želi si, da bi to pripadnost začutil tudi mož.

Vendar on to občuti drugače, saj tega ni navajen. Zanj je to samo srečanje sorodnikov, počuti se izključenega. Biti tam mu je odveč, ostali pa se veselijo, spominjajo, pripovedujejo anekdote … Želi si le, da bi prižgali svečko, nato pa se osredotočili drug na drugega. Zanj je ostalo preteklost, ki je ni več.

Žena želi, da bi pripadal tudi njen mož, pa se dogaja ravno nasprotno. Kaj lahko storita glede tega?dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.