Imajo otroci raje očeta ali mamo?

 

Zaposlena mama dveh majhnih otrok se počuti, kot da jo otroka samo izkoriščata. Doma se zato ne počuti prijetno, hkrati pa se zaradi tega počuti krivo. Želi si, da bi vsak dan imela nekaj minut časa zase, tako pa otroka takoj po prihodu iz službe kar »planeta« nanjo. Želi, da se mož v tem času ukvarja z otrokoma.

Oče pa situacijo vidi drugače. Tudi on potrebuje nekaj časa zase, hkrati pa se mu zdi, da otroka z mamo pri kuhi neizmerno uživata.

Igrana situacija, kot jo spremljamo v tokratni oddaji, ima korenine že v otroštvo obeh staršev. Odsotnost očeta ni vplivala samo na njiju kot otroka, ampak se zrcali v čustvih, ki ju doživljata ob lastnih otrocih. Razumevanje tega bo olajšalo tudi razumevanje in reševanje sedanje situacije. Več v prispevku.dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.