dr. Christian Gostečnik

21.07.2015

Krila zaljubljenosti ne zamahujejo več tako močno. Kdo je oseba, v katero smo se tako močno zaljubili? Zakaj se nam zdi drugačna? Je še tisti/a pravi/a zame?

07.07.2015

Po ločitvi so otroci sprva prizanesljivi do staršev. Ko si ti malce opomorejo, se prave rane šele začnejo odpirati. Kako jim pomagati, da te ne bodo usodne?

24.06.2015

Ko pride do ločitve, se znajdemo v težkih občutjih zapuščenosti in iskanju novega načina življenja. Kaj lahko storimo, da bi bilo to obdobje znosnejše?

08.06.2015

V družini si z leti skupnega bivanja ustvarjamo določene vloge, iz katerih je težko izstopiti: "ta mali", "posebnež", "pridni", "barabica" ...

01.06.2015

Zakaj nekoga, ki nam je zelo všeč, tako težko spustimo blizu?

15.05.2015

Dnevno sobo si radi uredimo tako, da nam je v njej prijetno. Da v njej preživljamo skupne trenutke z najbližjimi. Zakaj se ta včasih spremeni v sobo, iz katere bi najraje nemudoma pobrali šila in kopita.

09.04.2014

Alkoholizem v Sloveniji ni nobena redkost, še vedno pa pogosto tabu. V tokratni oddaji se srečamo z možem, ki ima težave z alkoholom, vendar tega noče priznati. Na drugi strani pa je žena že tako obupana, da razmišlja o ločitvi.

18.03.2014

V igranem primeru se s terapevtom pogovarjata starša, ki se v družini srečujeta z nasiljem – mož vsake toliko časa ob provociranju sina ne zdrži več in ga udari. Mama se pri tem počuti nemočno. Kaj storiti, da se nasilje v družini prekine?

14.02.2014

Žena je poklicala terapevta in ju z možem prijavila na terapijo. Glavna teževa je, da se mož z njo noče pogovarjati o vseh doživljanjih. Mož pravi, da ne vidi razloga za terapijo, saj jima vse lepo teče.

27.01.2014

Težave z izgledom in sprejetostjo med vrstniki, ki se odraslim zdijo nepomembne, najstnikom lahko predstavljajo nepremostljivo oviro. Ob igranem primeru dr. Gostečnik razloži, kako lahko starši najstnike začutijo in reagirajo v situacijah, ko se njihovi odraščajoči člani družine počutijo zares slabo.

22.12.2013

 Prihaja najlepši družinski praznik, zato je p. dr. Christian Gostečnik, zakonski in družinski terapevt, spregovoril o tem, kaj je božič - na kaj naj bomo družine in predvsem starši še posebej pozorni. Kako otrokom najlepše pričarati božič? Kaj je glavna past praznikov?  

16.12.2013

Najstnika želita uveljaviti svojo voljo in nočeta k maši. Zdi se jima »brezveze«, poleg tega tja tudi sošolci ne hodijo. Mama otroka zagovarja, oče pa vztraja pri svojem. Prepir med njima je neizbežen. Dr. Christian Gostečnik v tokratni oddaji spregovori o usklajenosti med staršema ter vztrajanju.

10.12.2013

»Mami, oči, nujno potrebujem nov telefon! Ta, ki ga imam sedaj, je čisto neuporaben! Pa še vsi prijatelji imajo boljšega, kot ga imam jaz!« Kaj storiti v taki situaciji? Kako se približati otroku, vendar hkrati ne popustiti vsaki želji? Poglejte si video z dr. Christianom Gostečnikom.

25.11.2013

Oče ima občutek, da mu žena ne zaupa, da ga podcenjuje in da mora vedno biti vse po njeno. Dr. Christian Gostečnik v tokratni oddaji spregovori o tem, kako v takih primerih ravnati ter kakšna čutenja in izkušnje se za tem zares skrivajo.

11.11.2013

Mama se počuti izkoriščano ter pogreša čas zase. Hkrati je jezna na moža, ker sam od sebe ne prevzame otrok, da bi vsaj v miru skuhala kosilo, ko se vrne iz službe. V tokratnem prispevku nam na osnovi igranega prizora dr. Gostečnik razloži, kaj v takem primeru storiti.

28.10.2013

Prazniki so pogosto lahko vir konfliktov med zakoncema. Težavo lahko predstavlja tudi prvi november. Kako ravnati, ko si žena želi praznovati z družino, mož pa se ob tem počuti popolnoma izključenega? Kaj pomeni skupni obisk pokopališča in obujanje spominov na umrle?

04.10.2013

Kako se počuti žena, ko spozna,da se njen mož samozadovoljuje ob pornografiji? Kaj pa so na drugi strani vzroki, da se moški to odloči? V tokratni oddaji si lahko pogledate primer terapije, v kateri imata mož in žena priložnost, da lahko izrazita svoje resnične občutke.

17.09.2013

Pred vami je druga oddaja v novi sezoni oddaj s p. dr. Christianom Gostečnikom. Poznate otroke, ki veliko uporabljajo Facebook ali pa igrajo igrice?
Oglejte si dva različna pristopa staršev z željo po omejitvi in kako se odzovejo otroci.

31.08.2013

Pred vami je prva oddaja v novi sezoni oddaj s p. dr. Christianom Gostečnikom. Tokrat lahko spremljate igrane prizore. Se je tudi v vaši družini že zgodilo, da otroka nista želela sodelovati?
Oglejte si dva različna pristopa staršev in kako se odzovejo otroci.

07.02.2012

S patrom dr. Christianom Gostečnikom smo se pogovarjali o pedofiliji. Pri tem gre ne samo za zlorabo otroka, pač pa ima pedofilija hude dolgoročne posledice.

07.02.2012

Zakaj je potrebna ničelna toleranca do nasilja in kakšne so posledice vzgoje s telesnim kaznovanjem, v pogovoru z družinskim terapevtom dr. Christianom Gostečnikom.

07.02.2012

Tako kot odrasli potrebujemo meje, jih potrebujejo tudi otroci. Prav tako je nujno, da meje preizkušajo. Kaj pa se zgodi, če otrok nima meja? Odgovor ima družinski terapevt dr. Christian Gostečnik.

07.02.2012

Kaj je vzgoja in čemu sploh vzgajamo? Odgovor smo poiskali pri zakonskem in družinskem terapevtu dr. Christianu Gostečniku.

 

07.02.2012

Današnji otroci so zahtevni, kajne? Družinski terapevt dr. Christian Gostečnik pojasnjuje, zakaj otroci od nas zahtevajo ravno nekaj, kar jim najtežje damo.

 

06.02.2012

 Prepiri so v mnogih zakonih "prepovedana tema". Ali so prepiri nekaj normalnega? Ali obstajajo zakonci, kjer ne prihaja do prepirov? V pogovoru s p. dr. Christianom Gostečnikom odkrivamo, zakaj sploh prihaja do konfliktov in zakaj jih je tako nujno reševati.

06.02.2012

Je vsaka mama prava mama ali je za to potrebno nekaj več? O tem, kakšno mamo otrok potrebuje, in kako se mama lahko osreči, smo se pogovarjali z dr. Christianom Gostečnikom.

 

06.02.2012

 Večkrat se radi pohecamo, da je poroka odločitev dveh, da bosta skupaj reševala probleme, ki jih sicer sploh ne bi imela. S p. dr. Christianom Gostečnikom smo se pogovarjali o poročni obljubi, o tem, zakaj se sploh odločimo za poroko in ali se zavedamo vseh razsežnosti  poročne obljube. 

06.02.2012

Kakšno vlogo ima v družini oče in zakaj ga otrok tako nujno potrebuje, nam bo pomagal razumeti družinski terapevt dr. Christian Gostečnik.

 

06.02.2012

 Kakšne do dojenčkove potrebe? So se te spreminjale skozi čas tako kot se je spreminjala vzgoja? Zakonski in družinski terapevt p.dr. Christian Gostečnik poudarja, da dojenček nujno potrebuje mamo, ki je do njega sočutna, saj samo mama ve, kaj zares potrebuje. Kako se torej odzivati na dojenčka? Kaj dojenček doživlja, če ga pustimo jokati?

06.02.2012

 Katera odločitev je prava: ostati doma ali kljub starševstvu oditi v službo? P. dr. Christian Gostečnik poudarja, da je to odločitev vsake družine posebej, komu in čemu bodo dajali prednost. 

06.02.2012

 Pred nami je Velika noč, praznik vstajenja, ki nam pove, da je telo ustvarjeno za večnost. Dr. Christian Gostečnik poudarja, da je telo sveto, rojeno za večnost in vredno vsega spoštovanja, zato se telesa nikoli ne udari, se ga ne naliva, zakaja, ne izžema. Govorili pa smo tudi o tem, kaj velika noč in vstajenje pomenita za družino ter kako otrokom predstaviti trpljenje.

06.02.2012

 Spolnost je tako skrivnostna, da je potrebno zelo malo, da ne pride do zanositve, tako kot je včasih potrebno zelo malo, da pride do spočetja. Zakonski in družinski terapevt p. dr. Christian Gostečnik opozarja, da je problem v tem, ker neplodnih parov nihče ne razume. Par pa se moča naučiti soočiti s svojo travmo, ki je zelo težka. Veliko vlogo pri tem imajo prijatelji, ki lahko takemu paru pokažejo veliko sočutja, po drugi strani pa ga lahko z neprimernimi odzivi še bolj ranijo.

06.02.2012

Denar je ena izmed največjih tabu tem. Mnogi v njem vidijo težavo. Denar pa ni problem sam po sebi, lahko pa postane problem, če imata zakonca do njega različen odnos. Denar je odraz najglobljega čutenja, pojasnjuje p. dr. Christian Gostečnik

06.02.2012

 Alkoholizem je najbolj razširjena zasvojenost v slovenskih družinah, pa si pred njim še vedno zatiskamo oči. P. dr. Christian Gostečnik poudarja, da je alkoholizem bolezen, saj gre za kemično zasvojenost, zato si alkoholik sam ne more pomagati. Kako lahko alkoholiku pomagamo? Ali se lahko ozdravi?

06.02.2012

 Ko nam je storjena krivica, se znajdemo v dilemi- ali naj odpustim ali se maščujem. Pogosto smo prepričani, da tisti, ki nas je prizadel, ni vreden, da bi mu odpustili. Tako kuhamo zamero in zavzamemo maščevalno držo. P. dr. Christian Gostečnik pa poudarja, da je odpuščanje največji dar, ki ga lahko damo samemu sebi, saj najbolj trpi ravno tisti, ki ne zmore odpustiti.

06.02.2012

 V zakonu vedno pridejo tudi nesporazumi, ki lahko kaj hitro pripeljejo do prepirov. Tako se kregamo zaradi denarja, vzgoje, staršev in spolnosti. Počutimo se ujeti v nek začaran krog. P. dr. Christian Gostečnik pravi, da sta možni samo dve rešitvi: ali vzpostavimo dialog ali pa se "pokoljemo".

06.02.2012

 Ločitve so v zadnjem času v velikem porastu. Zakaj ne velja več, da kar je Bog združil, naj človek ne loči? Kako prenesti, ko zveš, da je tisti, ki ga ljubiš, kar odšel? Kaj storiti, če je v zakonu prisotna zasvojenost ali zloraba? Odgovarja p. dr. Christian Gostečnik, zakonski in družinski terapevt.

06.02.2012

 Je samozadovoljevanje res naravno in nujno? Ali pa je greh in bi se nam ob tem morala posušiti roka, kot trdijo nekateri? Spolnost je namenjena odnosom, pravi zakonski in družinski terapevt p. dr. Christian Gostečniksamozadostnost pa je le krik osamljenosti. Je samozadovoljevanje nekaj kar koristi odnosu?

06.02.2012

 Je med spoloma res kakšna razlika? Ali veljajo stereotipi? Ali bi moški res moral vedeti, kaj ženska čuti? Na vse to in še več odgovarja zakonski in družinski terapevt p. dr. Christian Gostečnik.

06.02.2012

 Ko pogovor nanese na spolnost, vedno pride do vprašanja: koliko otrok si želiva in kako se bova "zaščitila". Je kontracepcija prava rešitev? Ali je načrtovanje spočetja nekaj, kar prispeva k boljšemu odnosu, ali je le izogibanje? Uporabljava zaščito le zato, da nama ni potrebno razmišljati? O teh in še drugih dilemah smo se pogovarjali z zakonskim in družinskim terapevtom p. dr. Christianom Gostečnikom.

06.02.2012

Molitev je osnovni dialog tako z Bogom kot tudi med zakoncema. Molitev je to, da izrazita svoje misli in želje, da govorita o svoji ranjenosti. S p. dr. Christianom Gostečnikom smo se pogovarjali, kako pomembno je, da zakonca molita.  

06.02.2012

 Vas zanima, kaj se lahko naučimo iz prvega odnosa Adama in Eve? Zakonski in družinski terapevt p. dr. Christian Gostečnik odgovarja, kaj je tisto, kar nas pri drugem najbolj privlači, kakšen pomen ima izvirna samota in kako vpliva izvirni greh na nas.

06.02.2012

 V tokratni oddaji smo se s p. dr. Christianom Gostečnikom pogovarjali o spolnosti v zakonu. Papež Janez Pavel II je dejal: "Takšna, kot bo vajina spolnost, takšen bo vajin zakon." Spolnost je naša učiteljica, ki pa nas v različnih obdobjih uči različnih lekcij. Bila naj bi svobodna in podarjujoča, pa vendar povzroča največ ranjenosti. Zakaj?

06.02.2012

 Valentinovo - praznik ljubezni, ki ga danes poznamo predvsem po izložbah, ki so prepolne srčkov, pliša in sladkarij, seveda obvezno v rdeči barvi. Valentinovo pa je lahko tudi praznik najinega odnosa. Kako naj ga praznujeva, da ga ne razvrednotiva? Prisluhnite zakonskemu in družinskemu terapevtu p. dr. Christianu Gostečniku.

06.02.2012

 V tokratni oddaji se dotaknili teme poročnega dne in seveda življenja na koruzi, kar je danes pri nas trend mladih parov, ki trdijo, da tega papirja pa res ne rabita. Med pogovorom p. dr. Christian Gostečnik razkriva, zakaj se pari v tako malem številu odločajo za poroko (Slovenci smo tu v samem svetovnem vrhu) in zakaj poroka ni samo papir? 

06.02.2012

 Se je tudi vam zgodilo, da se bili v zvezi in se zaljubili v nekoga tretjega? Zakonski in družinski terapevt p. dr. Christian Gostečnik je tokrat spregovoril o bežanja iz odnosa, ki se kaže v zaljubljenosti v nekoga tretjega, pri katerem iščemo svojo uresničitev. Kaj je tisto, kar pripelje do tega, in kakšna rešitev je najboljša?

06.02.2012

 Spolnost je danes postala del spoznavanja. Vendar pa je telo tisti pravi termometer, ki da zadnji odgovor, pravi p. dr. Christian Gostečnik. Ljudje smo ustvarjeni kot spolna bitja, se pa velikokrat skoncentriramo le na spolni akt, čeprav je spolnost veliko širša. Od spolnosti pričakujemo, da bo dala zadnji odgovor, zato smo postali tako ranljivi.

06.02.2012

 Današnja tema je še posebej aktualna za vse pare, ki razmišljate o poroki. Zakonski in družinski terapevt p. dr. Christian Gostečnik pojasni razliko med poroko nekoč in danes - nekoč je bila temeljna potreba, zaradi katere sta se fant in dekle odločila za skupno pot, preživetje.