Uvajanje goste hrane

 

Dojenčki so različno dojemljivi za nove okuse. Prve pol leta je najboljše, da se otrok samo doji. Potem pa naj otrok počasi spoznava svet trde hrane. Zelo dobrodošlo je, če se starši toliko prilagodijo otroku, da vidijo, kaj dejansko otroku paše.

Otroci imajo zelo različne okuse in je fino, če se starši uglasijo na otroka in ne na to, kaj piše v knjigah. 

Starši naj otroku pustijo, da se sam hrani, ker bo tako hitro razvil spretnost hranjenja. In dokler je otrok lačen, bo jedel. 

Nikakor pa ni pametno otroku vsiljevati hrani, ker otrok prav dobro ve, kaj mu ne paše. Otrok, če le ima možnost, bo izbral uravnoteženo hrano. 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.