Stari starši in njihova vloga

 

Vsi starši imamo temeljno poklicanost za svoje otroke. Tako imajo tudi stari starši poklicanost do svojih otrok in ne do vnukov. Vnuki pa prinašajo novo priložnost, da stari starši postanejo boljši starši svojim otrokom.

Kako ravnati, če stari starši drugače vzgajajo kot mi želimo?

Če gre za zlorabo otroka, potem je treba to odločno prekiniti. Prav tako je potrebno jasno poseči vmes, če stari starši v pričo vnukov diskreditirajo njihove starše.

Če gre pa le za drugačno vzgojo, pa to praviloma nima dolgotrajnih posledic, ker so starši tisti, ki vplivajo na to, kakšen model odnosov bo otrok nosil v sebi

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.