Sta red in ritem pomembna?

 

Dojenček ne potrebuje navajanja na red. Najbolje kar lahko storimo je to, da se čimbolj uglasimo na otrokov ritem, ki ga je prinesel s seboj na svet. Na ta način se bo potem hitreje navadil na naš ritem. Če pa ga navajamo na red, se bo kasneje težko prilagodil našemu ritmu.

Če dojenčka npr. hranimo na uro, ne pa kadar sam čuti potrebo po tem, izgubimo priložnost, da bi začutili otroka in sebe

Bolj kot se odzivamo na otroka, boljše je zanj in za nas. Prvi meseci so temelj odnosa med staršem in otrokom, na katerem bo kasneje otrok gradil. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.