Sproščeno materinstvo in očetovstvo

 

Biti mama in biti oče je težka in naporna naloga, ki traja do konca življenja. Zahteva veliko preoblikovanja samega sebe in premagovanja strahu ob otroku, saj le tako lahko otrok odrašča v sproščenem ozračju.

Najbolj temeljna naloga tako očeta kot mame je, da v otroku pustita občutek pripadnosti

Oče lahko otroku da največ, če je ponosen na to, da je oče. Odsoten oče pa pusti v otroku občutek nevrednosti in bolečine, ki jo mora otrok v kasnejših odnosih predelati. 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.