Spolnost in naš otrok

 

Deklico najbolje pripravimo na prvo menstruacijo tako, da ji to razloži njena mama in to še preden o tem sliši v šoli. Puberteta s sabo prinese toliko sprememb, da to stisko lahko umiri edino mama s primernim pristopom.

Na področju spolnosti ni potrebno razlagati podrobnosti, prav pa je, da starši vpletemo svoje izkušnje in čutenja, vendar le do te mere, da z njimi otroka ne obremenjujemo.

V primeru zadovoljevanja je nujno, da se fant pogovori z očetom, dekle pa z mamo. Le onadva jima lahko spolnost primerno osmislita.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.