Smrt in soočanje z izgubo

 

Tako kot odrasli se tudi otroci soočajo z izgubami. To je lahko umrla babica, hišni ljubljenček ali pa celo odselitev dobrega prijatelja.

Pomembno je, da ob vsaki izgubi pripravimo prostor za pogovor o čutenjih, ki jih pri tem doživljamo: žalost, pogrešanje, praznina ... 

Še posebej izguba bližnjih zahteva dolg in globok proces žalovanja. Starši smo tisti, ki moramo tako sebi kot otroku omogočiti, da lahko žalujemo. 

 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.