Rahločutna vzgoja

 

Vzgoja za marsikoga še danes pomeni enosmerno držo, kjer starš vzgaja otroka. Starševstvo pa je veliko bolj zapleteno in kompleksno kot zgolj odločitev, kako bomo rokovali z otrokom. 

Rahločutnost skuša poudariti, da je v vzgoji ključen vzajemen in sočuten odnos med staršem in otrokom. Ta odnos pa ni nikoli dokončan ampak se neprestano izgrajuje. Rahločutna vzgoja je tako ena najtežjih oblik vzgoje, ker zahteva celega človeka.

Ob prvem otroku smo vedno najbolj negotovi in delamo največ napak. Vendar pa se ob vsakem otroku lahko spreminjamo. Tako otrok dobi potrditev, da je vreden, ker so se starši pripravljeni ob njem spremeniti. In to je največ, kar lahko otroku daš.

Kako pa bo prvorojenec sprejemal, da do njega nismo uspeli biti rahločutni , s sorojencem pa ravnamo drugače? In kako bo otrok reagiral , če ni bil dovolj slišan? ... več o tem v pogovoru z Andrejo Poljanec.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.