Problematičen najstnik

 

Čeprav se nam zdi, da je najstnik tisti, ki je problematičen, pa smo kvečjemu starši tisti, ki imamo z njim težave. Starši smo v stiski, ko smo z njim. Najstnik je samo otrok, ki se išče, ki preizkuša in ki hoče, da ga vzamemo zares.

Če najstnik začne lagati, to pomeni, da je strah lastnih staršev. Zato je nujno potrebno, da prepoznamo stisko, ki je v ozadju. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.