Prihod iz porodnišnice

 

Ko prideta mamica in novorojenček domov iz porodnišnice, družina rabi čas zase, da se ob otroku umiri, da se navadijo drug na drugega in se znajdejo v novem spektru čutenj.

Odgovor na vprašanje, kdaj je čas za prve obiske, mora vsaka družina najti pri sebi. Ko sta starša pripravljena, takrat naj sama povabita, prej pa mirno in brez slabe vesti zavrneta obiske. Poleg tega jima ni potrebno skrbeti za pogostitev in animacijo obiskovalcev, ampak naj se raje uglasita na dojenčka. 

Mamica je v tem času deležna ogromno nasvetov. Vendar je boljše, da nasvete ignorira in naj raje prisluhne otroku, kaj dejansko potrebuje. Vsak dojenček je drugačen in ima drugačne potrebe. Če en potrebuje dojenje na pol ure, lahko drugemu povsem ustreza dojenje na 2 ali 3 ure. Mama naj svoj ritem usklajuje s potrebami otroka, ne pa z nasveti.

Je tudi vas strah, kako bo starejši sorojenec sprejel novorojenčka? Prisluhnite, kaj o tem meni družinska terapevtka in mama petih otrok.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.