Pohvala: kdaj in koliko?

 

Otroci še bolj kot odrasli hrepenijo po pohvali, saj živijo od tega, da so starši ponosni nanje. Tako izgrajujejo svojo identiteto ter občutek, da so vredni in edinstveni.

Tako pohvala kot tudi kritika pa morata biti iskreni. Če otrok nekaj res naredi narobe, je potrebno povedat, da to ni ok. Kritika mora biti konstruktivna, ne sme vključevati poniževanja, sramotenja, razvrednotenja otroka. 

Odveč je tudi bojazen, da bi bilo pohvale preveč, saj pohvale ni nikoli preveč, če je iskrena. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.