Otrokove želje in potrebe

 

Čeprav smo starši večkrat v dilemi, kako razlikovati med otrokovimi željami in potrebami, pa smo hkrati edini, ki zmorejo prepoznati, kaj otrok reče in kaj dejansko potrebuje.

Morda je najtežje prepoznati pravo potrebo pri dojenčku, ki nam tega ne zna povedati drugače kot z jokom. Vendar se starša učita tudi preko lastnih napak.

Več o tem, zakaj želja ni vedno izraz potrebe, pa v pogovoru.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.