Otrok se noče igrati z drugimi

 

Predšolsko obdobje je obdobje egocentričnosti, ko otrok najprej poskrbi zase. Šele kasneje je pripravljen svoje igrače deliti s prijatelji. 

Starši pa pogosto želimo izsiliti sodelovanje in otroka prisiliti, da svoje igrače deli z drugimi, pogosto povsem neznanimi otroki. Pozabljamo pa, da otrok igrače ne želi dati, ker ga je strah, kaj se bo z njo zgodilo. Zato je prav, da spoštujemo otrokovo odločitev

Ko je otrok starejši od 5. let, pa z veseljem deli svoje stvari s tistimi, ki jih pozna in jim zaupa. Prav je

V pogovoru pa tudi več o tem, kako se dečki in deklice razlikujejo pri skupni igri in kako reagirati, če se razmere med otroci zaostrijo in pride do udarcev in ugrizov. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.