Otrok potrebuje meje

 

Vsak otrok potrebuje meje. V vsakodnevnem življenju se bo srečeval z različnimi omejitvami, pa vendar vse zanj niso potrebne. Otrok namreč potrebuje in razume samo tiste meje, ki jih razumemo odrasli in se nam zdijo nujne. 

Nikakor ni dobro dajati omejitev, v katere niti sami ne verjamemo, omejitve, katere so nam bile vcepljene od zunaj, pa niti sami ne vemo, zakaj so potrebne. Andreja Poljanec pravi, da če omejitev ne uspemo tehtno argumentirati, to pomeni, da ta omejitev ne vzdrži in ni potrebna. 

Kaj pa se zgodi, če omejitev ni? Tak otrok bo zanemarjen, saj ga starši ne omejijo niti tam, kjer je zanj nevarno, nespoštljivo, grobo ... 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.