Odnos do hrane in motnje hranjenja

 

Čeprav so prehrambeni izdelki izrednega pomena, pa je osnovna hrana za otroka in mladostnika to, kako kot družina živite.

Bolj kot hrana sama je pomemben naš odnos do hrane: ali lahko sproščeno jemo, ali lahko otroka ne silimo, da poje do konca ali nekaj kar mu ne paše.

Motnje hranjenja so izraz stiske, ki jo doživlja otrok in ki se je preselila na telo. Več o tem, kakšna stiska je v ozadju motenj hranjenja, pa v pogovoru.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.