Novopečeni očka

 

V prvih mesecih se zdi, kot da je samo mama tista, ki lahko poskrbi za otroka. Zato se očki pogosto počutijo negotovi, saj imajo lahko občutek, da niso potrebni, ker ne vedo, kako se vključiti v skrb za dojenčka.

Vendar pa ima očka tudi v tem najzgodnejšem obdobju pomembno vlogo. V prvi vrsti je on tisti, ki mora zagotoviti sproščeno in mirno ozračje in poskrbeti za mamico. 

Zelo dobrodošlo pa je, če se tudi očka aktivno vključi, tako da preko npr. kopanja in previjanja dobi stik z otrokom.

 

 

 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.