Novo rojstvo v družini

 

Vsako rojstvo in vsak otrok postavi svet na glavo. Nanj se ne moreš vnaprej pripraviti, pa tudi če ne gre za prvega otroka, ker ne veš, kakšnega otroka boš dobil. Zato je sprejem vsakega novega otroka popolnoma drugačen. 

Prvi dnevi so bistveni za spoznavanje in povezovanja. Mamica mora biti takrat čista kraljica, kar pomeni, da naj se osredotoči le na otroka in se pusti pocrkljati možu, staršem … Mož lahko ob novorojenčku največ naredi za svoje očetovstvo, če poskrbi za mamico.

Mlada mamica pa je pogosto deležna tudi številnih "nasvetov", ki jo lahko hitro vržejo v negotovost in tesnobo. Kaj narediti v takšni situaciji, pojasnjuje Andreja Poljanec.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.