Medvrstniško nasilje v šoli

 

V šolah opozarjajo, da narašča medvrstniško nasilje. Na to je vsekakor potrebno biti pozoren in ob nasilju tudi primerno odreagirati. Pa vendar velja omeniti, da npr. vsakega telesnega stika, kot je npr. odrivanje s komolci, še ne gre jemati za nasilje, saj je določena mera rivalstva v šolskem obdobju razvojno potrebna. 

Vsako nasilno vedenje, ki odstopa od normalnega otroškega "zbadanja", pa izraža notranjo stisko, nemir in jezo otroka. Le ta svojih občutij doma ne more izraziti, pogosto je tudi domače okolje nasilno, zato svojo stisko izraža v šoli nad vrstniki. 

 

 

 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.