Ko se otrok samozadovoljuje

 

Normalno je, da otrok raziskuje svoje telo. K temu spada tudi raziskovanje svojih spolovil. Če pa se otrok samozadovoljuje, pa ne gre več za raziskovanje. 

Samozadovoljevanje je izraz otrokove stiske, saj se na ta način umirja. Kaže na to, da je otrok v nekem smislu čustveno zanemarjen, kar pomeni, da od staršev ni slišan v tolikšni meri, kot to potrebuje. 

Po drugi strani pa lahko samozadovoljevanje kaže tudi na spolno zlorabo. Spolna zloraba pa lahko za otroka predstavlja marsikaj (podrobneje v pogovoru). 

 

 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.