Kam dati otroka v varstvo?

 

Ko se končuje porodniška in mora mama v službo, je potrebno za otroka najti primerno varstvo. 

Najboljše je, če dobimo takšno varstvo, ki je usmerjeno na otrokove potrebe. To pomeni, da ne sme biti velika skupina otrok. Vrtčevske skupine so prevelike, saj otrok vsaj do 2. leta rabi odnos, ki je ene na ena oz. kvečjemu en odrasel na dva otroka.

Zato, če le imate možnost, dajte otroka v varstvo starim staršem ali kakšni drugi osebi, ki bo dobro poskrbela za otroka, da ta ne bo pod stresom in se bo na na varuha lahko varno navezal. 

Če te možnosti ni, so seveda vrtčevske jasli nujna izbira, dobro pa je, da se zavedamo, da s tem dejansko otrok dela uslugo nam in ne mi njemu. 

 

 

 

 

 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.