Kako vzpostaviti stik z najstnikom?

 

Največja težava pubertete je v tem, da se starši ustrašijo pubertetnika. To je še posebej očitno, če imajo starši krhko identiteto ali nizko samopodobo.

Za najstnika je zdravo in nujno, da se upira. Le tako lahko izoblikuje svojo identiteto, saj mora sam odkriti, kdo sploh je. 

Najstnik v tem obdobju potrebuje zelo jasno strukturo, vendar pa mora znotraj te strukture obstajati velika fleksibilnost. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.