Kako se odzvati na jok?

 

Otrok z jokom sporoča vse, kar se z njim dogaja, ker tega na drugačen način ne zna pokazati. Vendar je jok različen in mama, ki je v stiku z otrokom, zelo hitro prepozna, kaj določen jok pomeni. 

Vsak otrok pa ima tudi edinstven način jokanja - prav za svojo mamico in prav ta mamica mora ta jok prepoznati. 

Če otroka pustimo jokati, se otrok navadi, da mu starš ni na razpolago, ko ga potrebuje. In se nauči, da so starši na razpolago le v določeni meri, v polnosti jim pa ne more zaupati, da se bodo nanj odzvali vedno, ko jih bo potreboval. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.