Kako pristopati do trmastega otroka?

 

Trma je del zdravega razvoja otroka, saj kaže na to, da je začel razvijati iniciativo. Za otroka je zato najbolj ranljivo prav to, da ga starši zmotimo pri nečem, kjer je bil iniciativen.

Seveda je prav, da posežemo vmes, ko otrok dela nekaj, kar je zanj nevarno. Takrat mu moramo to preprečiti in kar je bistveno, ga potem telesno umirimo. 

Če pa nekaj ni nevarno, pa je bolje, če stvari, s katerimi ne želimo, da se otrok igra, umaknemo, ali pa otroka mirno umaknemo stran in ga preusmerimo v drugo dejavnost.

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.