Kaj je zares vzgoja?

 

Predstavljajte si prizor v trgovini, kako se otrok meče ob tla in od starša zahteva, da mu kupi igračo. Verjetno najprej pomislite na to, kako nevzgojen je ta otrok. 

Pa vendar veliko nevzgojenih otrok ni nevzgojenih, so le prezrti v svojih potrebah. Staršem je na žalost bolj pomembno to, kar si misli okolica, kot to, kaj dejansko čuti otrok. Ker so bili že sami tako vzgojeni, tudi pri lastnih otrocih prej pomislijo na to, kaj bo rekla okolica, in spregledajo svojega otroka.

Spregledajo, da je otrok utrujen, da je preveč dražljajev. V strahu, da ne bodo osramočeni, se ne osredotočijo na otroka in ne vidijo, da je v stiski.

 

Kako torej vzgajati?

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.