Je razvajen otrok res razvajen?

 

Razvajeni naj bi bili otroci, ki "ne znajo sami zaspati", zahtevajo prisotnost starša, zahtevajo pozornost ... Zato je zelo šokantna ugotovitev, da ti otroci dejansko niso razvajeni, pač pa zanemarjeni.

Starši se iz strahu, da bo otrok preveč navezan nanje in tako po mnenju mnogih "razvajen", bojijo otrokom dati tisto, kar ti resnično potrebujejo. Čeprav imajo ti otroci lahko v materialnem smislu vsega dovolj ali še celo preveč, pa nimajo tistega, kar v resnici potrebujejo - odnosa. 

Otrok ni razvajen, če si želi bližine in nežnosti - to je njegova osnovna potreba. In če dobro pomislimo, je to tudi naša potreba. Zato je zelo krivično, če otroka zaradi te osnovne potrebe razglasimo za razvajenega. 

 

 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.