Dojenje je najboljša popotnica

 

Ob poplavi različnih mlečnih formul, se postavlja vprašanje, zakaj naj bi se mamica sploh potrudila dojiti? Glavna razloga, ki govorita v prid dojenju sta: da je materino mleko neprimerljivo bolj zdravo od vseh še tako dobrih formul, ter da se prek dojenja vzpostavlja povsem drug stik kot preko flaške. Zato je škoda, če mama ne doji.

Zavedati pa se moramo, da dojenje ne steče vedno takoj in da se morajo nekatere mame precej potruditi. 

Pri dojenju tudi ni potrebno postavljati urnika, čeprav se mnogi starši bojijo, da bodo ravno z dojenjem na otrokovo pobudo, otroka razvadili. Z dojenjem se moramo prilagoditi otrokovim potrebam: le otrok ve, koliko hrane in koliko stika z mamo potrebuje. Če lahko začutimo otroka, kdaj nas potrebuje, potem se bo tudi kasneje lažje obrnil na nas, ker bo vedel, da smo se odzvali nanj takrat, ko nas je potreboval, in ne takrat, ko smo bili mi razpoložljivi zanj. Strah pred razvajenostjo je tako odveč. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.