Discipliniranje: da ali ne?

 

Otroci staršev ne izsiljujejo. Le starši tako doživljamo svoje otroke, ki izhaja iz otroške bolečine, da kot otrok nisi bil razumljen od svojih staršev. In tako doživljamo, da otrok posega v naše življenje in nam onemogoča, da bi imeli čas zase. Otroka ne moremo sprejeti, ker sami nismo bili sprejeti.

Zato je nesmiselno otroku vsiljevati nek red samo zato, ker tako mora biti. Veliko bolje je, da otroke povabimo in skupaj z njimi sodelujemo, saj jim bomo le tako vzbudili občutek, da je red funkcionalen in smiseln.

Otrok mora začutiti, da je red potreben, in to najlaže začuti, če dela skupaj s starši. 

Andreja Poljanec

Andreja Poljanec, univ. dipl. psih. in specialistka za zakonsko in družinsko terapijo, je terapevtka in raziskovalka na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Kot doktorandka sodeluje na predavanjih ter vajah na podiplomskem študiju zakonske in družinske terapije na TEOF. Je avtorica več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter oddaj na temo starševstva in partnerskih odnosov ter soavtorica knjig Rahločutnost do otrok in Med dvema ognjema.
Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov. Je soustanoviteljica in voditeljica "Skupine za mlade mamice" in "Šole za rahločutno starševstvo" ter predava in vodi delavnice na temo družinskih in partnerskih odnosov.
Je poročena ter tudi sama mama petih otrok.