dr. Andreja Poljanec

11.09.2012

Sklop oddaj z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec se izteka. Zadnjo oddajo smo namenili nesamozavestnim otrokom ter podali konkretne nasvete, kako lahko starši sami pomagamo otroku, da postane bolj samozavesten. 

04.09.2012

Šolska leta so polna veselja, norčij in zabavnih doživetij, a s sabo prinašajo tudi stiske. Družinska terapevtka Andreja Poljanec je spregovorila o tem, kako lahko prevelika obremenitev vpliva na otroka in kako ravnati v primeru medvrstniškega nasilja. 

28.08.2012

Šolski dnevi s seboj prinesejo tudi stiske: od preobremenjenosti otroka s številnimi obveznostmi, do morebitnega zavračanja s strani sošolcev. Kako se odzvati na otrokovo stisko, nam je v pogovoru svetovala družinska terapevtka Andreja Poljanec.

21.08.2012

V otroških trgovinah nas prepričujejo, da otrok potrebuje številne igrače, ob katerih se bo lahko normalno razvijal. O tem, koliko igrač in pripomočkov otrok potrebuje za svoj razvoj, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec.

14.08.2012

Samozadovoljevanje otroka je nekaj, kar starše zelo šokira. Z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec smo se pogovarjali o tem, zakaj prihaja do samozadovoljevanja pri otrocih, kako to vpliva na razvoj in kdaj ter kako je potrebno ukrepati. 

07.08.2012

Spolno identiteto otrok razvija preko podob, ki jih dobi v družini in družbi. Kako in kdaj spregovoriti o spolnosti, da bo otrok razvil zdravo spolno identiteto, smo vprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

31.07.2012

Pred puberteto je zadnji čas, da se z otroki začnemo pogovarjati o telesnih spremembah, spolnem razvoji in tudi spolnosti. Družinska terapevtka Andrejo Poljanec odgovarja, kako jim predstaviti spolnost na primeren način ter tudi kako reagirati, če se otrok samozadovoljuje. 

24.07.2012

Imate tudi vi nemogočega najstnika, ki vam povzroča same težave? Kaj je v ozadju tega in kako se pravilno lotiti reševanja težav smo povprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

17.07.2012

Ali veste, s kom se druži vaš najstnik? Z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec smo se pogovarjali o tem, kako družba vpliva na najstnika in kdaj, če sploh, naj starši posežemo vmes.  

10.07.2012

Puberteta je obdobje, ki prinese v družino največ težav in strahu. Zakaj se najstnik tako obnaša, kako vzpostaviti odnos z njim in kako mu postaviti meje, smo vprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

03.07.2012

Eden od največjih izzivov starševstva je prav gotovo vzgoja za odgovornost. V pogovoru z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec pa smo govorili tudi o tem, kako otroka "naučiti", da bo znal reči Ne. 

26.06.2012

Vsi si želimo biti samostojni in neodvisni - tudi otroci. O tem, kako jih pri tem spodbujati, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

19.06.2012

Majhni otroci zelo neradi svoje igrače delijo z drugimi otroki. Starši pa si želimo, da bi se naš otrok lepo igral z drugimi otroki in bil pripravljen posoditi svoje stvari. Kdo ima prav, smo vprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

15.06.2012

V današnjem svetu prevladuje morje diet, receptov in načinov prehranjevanja. Je hrana res tako pomembna? Kaj storiti, če otrok zapade v motnje hranjenja? O vsem tem smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

12.06.2012

 

Otroci imajo veliko zahtev in želja. Kako prepoznati, kaj je dejansko otrokova potreba, kaj pa le želja, smo povprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

05.06.2012

Vpis v vrtec je pred vami. Toda katerega izbrati? Je bolj pomembna metoda, pester program, bližina, vzgojiteljice ali pa morda zdrava prehrana? O tem, kaj je bistveno pri izbiri vrtca, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

01.06.2012

Se tudi vam dogaja, da je otrok v vrtcu kot angelček, doma pa kot hudiček? Z zakonsko in družinsko terapevtko Andrejo Poljanec smo se pogovarjali o tem, zakaj se otrok tako različno obnaša v različnih situacijah in zakaj je ravno doma ponavadi največja norišnica. 

29.05.2012

Varuška, zasebno varstvo, stari starši ali vrtec? Katera je najboljša oblika varstva za malčka, ko mora mama v službo, smo vprašali zakonsko in družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

25.05.2012

Nov dojenček v družino prinese spremembe. Z zakonsko in družinsko terapevtko Andrejo Poljanec smo se pogovarjali o tem, kako sorojenca pripraviti na prihod novega družinskega člana, kako porazdeliti pozornost med vse ter kako preprečiti ljubosumnost med otroci. 

22.05.2012

Vsi potrebujemo druženje, tudi otroci. O tem, kakšno družbo potrebuje malček do 3 leta starosti, kakšne odnose sklepa in ali v tem obdobju že potrebuje družbo vrstnikov, smo vprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

18.05.2012

Stari starši so za vnuke izredno bogastvo. Hkrati pa lahko v mlado družino prinesejo napetost in nelagodje, če preveč posegajo vanje. Kakšna je vloga starih staršev ter kako jim "postaviti meje" smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

15.05.2012

Trma pride v paketu z otrokom. Starši jo velikokrat težko sprejmemo in ne vemo, kako naj pravilno odreagiramo. Z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec smo se pogovarjali o tem, zakaj je trma potrebna in kakšen je primeren odziv starša nanjo.

08.05.2012

Pohvala je del vzgoje. Pa jo otroci dejansko potrebujejo? O tem, kolikokrat in kdaj otroka pohvaliti, smo povprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec, ki je spregovorila tudi o tem, kdaj, če sploh, je kritika primerna. 

04.05.2012

Punčke in fantki so si različni. Z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec smo se pogovarjali o tem, kako postopati do otroka, da razvije zdravo spolno identiteto ter kakšen je primeren odnos do golote. 

27.04.2012

Vsi hrepenimo po tem, da bi bili naši otroci lepo vzgojeni. Zato iščemo vzgojne metode, ki bi nam pri tem pomagale. Sestavni del večine metod pa je kaznovanje O tem, ali je kaznovanje primeren način vzgoje, smo se pogovarjali z zakonsko in družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

24.04.2012

Starši si želimo, da bi se naš otrok kar najboljše razvijal. Kako pri dojenčku spodbujati gibalni razvoj ter kakšne pripomočke je smiselno pri tem uporabiti, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

20.04.2012

Razvajenost je rak sodobne družbe, pravijo strokovnjaki. Zato se starši bojijo, da svojih otrok ne bi razvadili.  Kaj sploh je razvajenost in ali svojega otroka s tem, da se nanj odzivamo, sploh lahko razvadimo, pojasnjuje družinska terapevtka Andreja Poljanec. 

17.04.2012

Ko dojenček raste, rastejo tudi njegove potrebe po hrani. In takrat se srečamo z vprašanjem uvajanja novih okusov. Na kakšen način uvajati gosto hrano in kdaj, smo povprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

13.04.2012

Biti mama in oče ni enostavno, saj te otroci terjajo celega. Kako ob vseh vsakodnevnih obveznostih ohraniti sproščenost, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

10.04.2012

Tudi ob majhnem dojenčku ima oče pomembno vlogo. Za kaj lahko v tem obdobju poskrbi in kako naj naveže stik z dojenčkom, svetuje družinska terapevtka Andreja Poljanec. 

06.04.2012

Tako kot rojstvo je tudi smrt del življenja. Kako jo predstaviti otroku? Bo čas zacelil rano? Poglejte si, kaj o tem meni družinska terapevtka Andreja Poljanec. 

03.04.2012

Je navezanost na starša zdrava? Je stika z otrokom lahko preveč? O tem, kakšna navezanost na starša je sprejemljiva in dobra za otroka, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

30.03.2012

Kdaj je čas, da otroka vzamemo s seboj v cerkev, in kako naj se tam obnaša, smo vprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

27.03.2012

Kako prisrčno je opazovati otroka, ko sladko spi. Uspavanje pa ni vedno enostavno in marsikateremu staršu odhod v posteljo predstavlja nočno moro. Družinska terapevtka Andreja Poljanec svetuje, kako otroka umiriti, da bo zaspal. 

23.03.2012

Duhovnost je del vsakega človeka. O tem, kako duhovnost predstaviti otroku v različnih razvojnih obdobjih, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec. 

20.03.2012

Se je potrebno na jok otroka vedno odzvati? Kaj pa, če otrok z jokom le izsiljuje? Je izjokavanje ustrezna metoda? Na vse to odgovarja družinska terapevtka Andreja Poljanec. 

16.03.2012

Starši imamo velikokrat občutek, da nas otroci izsiljujejo in da ne želijo ubogati samo zato, ker se jim ne da. Družinska terapevtka Andreja Poljanec pojasnjuje, kako otroku "privzgojiti" red in disciplino. 

13.03.2012

O dojenju se danes veliko govori. Pa vendar tudi o dojenju najdemo veliko nasprotujočih se mnenj in nasvetov, tako da so mlade mamice pogosto v dilemi, kaj naj storijo. O tem, zakaj je dojenje tako pomembno, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec.

09.03.2012

Vsak otrok potrebuje omejitve. Starši pa smo tisti, ki moramo razmisliti, kakšne omejitve so za otroka res potrebne. Več o postavljanju meja v pogovoru z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec.

06.03.2012

Starši želimo, da so naši otroci vzgojeni in odgovorni. Kdaj in kako jih je potrebno navajati na red, smo povprašali družinsko terapevtko Andrejo Poljanec.

02.03.2012

Se tudi vam zdi, da današnji otroci niso vzgojeni? Da samo izsiljujejo starše in zahtevajo? O tem, kaj pomeni vzgajati in kako vzgajati, smo se pogovarjali z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec.

28.02.2012

Mlada družina je takoj po rojstvu otroka zasuta z dobronamernimi nasveti, med katerimi se velikokrat ne znajde. Zakaj je nasvete najbolje ignorirati razkrivamo v pogovoru z družinsko terapevtko Andrejo Poljanec.

24.02.2012

Rahločutna vzgoja je način starševstva, pri katerem se starš in otrok učita eden od drugega. Kaj to konkretno pomeni, v pogovoru pojasnjuje družinska terapevtka Andreja Poljanec.

21.02.2012

Ob rojstvu otroka se mlada mamica znajde v povsem novem svetu. Kaj je na tem samem začetku zares pomembno in kako lahko mamici pomagamo, razkriva Andreja Poljanec.