Zakaj otrok nikoli ne bo sprejel ločitve staršev?

 

Otroci so običajno po ločitvi tisti, ki »rešujejo« starše. Zaradi njih se je vredno truditi, iti naprej, se pobrati, pravi marsikdo, ki ima za sabo težko pot ločevanja. In otroci jim v tem prvem šoku v resnici pomagajo – do njih so prizanesljivi, so kot nekakšni opazovalci od zunaj … V resnici pa v sebi nosijo rano, ki se bo zelo kmalu odprla in s svojo bolečino zazevala v družini.

Ločujejo se zakonci, oče in mama nikoli.

Otrok: »Jaz sem kriv za ločitev.«

Ob ločitvi poleg staršev velik šok doživijo tudi otroci. Občutijo krivdo, da so se starši ločili zaradi njih, ker niso delali tako, kot bi ti želeli. Globoko v sebi pa so zelo žalostnirazočarani in se počutijo nevredne, da bi se oče in mati potrudila za to, da bi živeli kot družina, pravi p. Christian Gostečnik.

»Ločujejo se zakonci, nikoli oče in mama.« Njuni vlogi ostaneta za vedno, ne glede na to, kje in kaj bosta potem nekdanja zakonca. Za zakonce, ki gredo čez težke preizkušnje ločitve je važno, da kljub vsemu vedo, da bodo za vedno ostali starši.

Na kaj so lahko starši pozorni, da bodo svojim otrokom kljub ločitvi, ki neizbežno zaznamuje vsakega člana družine, ostali dobri starši?

 

Več oddaj s Christianom Gostečnikom:
Zakaj nas besede najbližjih tako hitro vznemirijo?
Strah pred novim odnosom
Koliko ste stari, ko pridete domov?
Ločitev je ena najtežjih preizkušenj v človekovem življenju

Foto: scfamilylaw.com
Video: David Sipoš, studio Iskreni.net

dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.