Misijon potreben tudi v Evropi!

 

Metoda, ki jo uporabljajo misijonarji, se imenuje »irska metoda« – to pomeni, da gre za dialog s kulturo, ki jo misijonar sreča in jo skuša oplemeniti. Pri tem ne gre za rasizem ali ideološko nasilje. Vidi uboge, tam vstopi in pomaga. Prinese svoj evangelij, v tej drugi kulturi pa čaka skriti evangelij. Tudi oni so ustvarjeni od Boga in ta dva evangelija se morata v dialogu srečati.

Eden pomembnejših izzivov današnjega časa pa je misijonarjenje v Evropi. To pomeni izziv, saj gre za novo evangelizacijo. Smo na pogorišču lastnega krščanstva. Vera se je izčrpala, krščanska forma se je izpraznila. Misijonarji so tako tisti, ki pričujejo ljudem, ki so se odločili, da ne bodo več verjeli.

Sami lahko za misijonarje storimo marsikaj – molimo ali darujemo, ko začutimo/smo naprošeni. Misijonarsko delo se namreč ne vidi le na duhovnem področju, ampak tudi na demokraciji in na gospodarstvu.

V prispevku boste slišali tudi, kaj o misijonarjenju v današnjem času pravi papež Frančišek.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.