Kakšne prihodke ima duhovnik?

 

Sveta maša je obhajanje kristusove skrivnosti odrešenja. Vedno ima nek namen, vsak vernik pa lahko prosi duhovnika, da mašuje za poseben namen in za to daruje mašni dar. Večina mašnih namenov je vezanih na rajne in na duše v vicah, p. Branko pa spodbuja, da s kakšnim posebnim mašnim namenom lahko tudi okrepimo svojo vero.

Mašni dar je namenjen za duhovnika, ki mašuje. Ker pa se pogosto dogaja, da se pri eni sveti maši daruje več namenov, duhovniku pripada samo en mašni dar. Preostanek pripada škofiji za dejavnosti škofije, vzgojne dejavnosti, pomoč revnejšim župnijam ipd. Tako je onemogočeno, da bi si nek duhovnik lahko »kopičil« sredstva.

Nekatere župnije imajo veliko mašnih namenov, pri drugih jih manjka. V tem primeru so lahko mašni nameni maševani tudi drugje. V župniji se npr. berejo trije mašni nameni, maševana pa sta samo dva. Tretji je maševan v misijonih ali pri duhovniku, ki nima dovolj svojih namenov. V tem primeru tudi mašni dar pripada duhovniku, ki mašuje. Pomembno pa je, da duhovniki vernikom to razložijo.

Kako visok je mašni dar v primerjavi s praksami drugje po Evropi in kako pomanjkanje mašnih namenov (v čustvenem in finančnem pogledu) vpliva na duhovnika, pa v oddaji.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.