Kdaj otroku kupiti nov telefon?

 

V tokratni situaciji spremljamo družino, v kateri je sin nedavno dobil nov telefon, hčerka pa si ga prav tako neizmerno želi. V prvem delu videa je prikazana situacija, ko starša reagirata popolnoma nesočutno. Mama vztraja, da hčerka telefona ne potrebuje, oče pa za hčerko »navija«. In buren prepir je tu.

V drugem primeru (pri isti zgodbi) oče zavzame aktivno vlogo. Pri hčerki se najprej pozanima, kaj je pravzaprav tisto, kar je najhuje – da ima slab telefon ali da jo je zaradi tega pred prijateljicami sram. Tekom pogovora skupaj začnejo razmišljati, kako bi lahko situacijo rešili tako, da bi bili vsi zadovoljni. Zaključek zgodbe je veliko bolj prijeten kot v prvem primeru.

V takih situacijah je bistveno, da starša delujeta usklajeno ter da znata »umirjati strasti«. Dr. Christian Gostečnik izpostavi še eno zelo pomembno stvar: mama vseh otrok nikoli ne more imeti enako rada. Kaj to pomeni? Poglejte si v videu!dr. Christian Gostečnik

dr. Christian Gostečnik, univ. dipl. psih., in specialist zakonske in družinske terapije, je terapevt in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta. Je predavatelj na dodiplomskem in podiplomskem študiju na TEOF in vodi številne programe za študente, mlade v pripravi na zakon, zakonce v krizi, razvezane, starše, žrtve spolnih zlorab. Je avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov na temo partnerskih odnosov, družine in starševstva. Aktivno se udeležuje slovenskih in mednarodnih kongresov ter predava in vodi delavnice za starše, zakonce in mlade.