Kako naj berem Sveto pismo?

 

Sveto pismo je za katoličana pomembno, pa vendarle ne tako, kot cerkveni nauk (torej kaj pravijo papež in škofje), pravi Branko Cestnik. To izvira iz naše zgodovine in začetkov protestantizma. Pri nas tako velja, da morajo Sveto pismo razlagati učeni.

JZaradi vsega tega pri branju Svetega pisma nismo sproščeni – nas je strah, da česa ne bomo razumeli ali da bomo razumeli narobe. Ali pa se nam zdi, da smo že pri nedeljskem bogoslužju »opravili svojo dolžnost«.

In to je izziv nove evangelizacije, pravi p. Cestnik, ki doda, da ni potrebno, da imamo zadržek pri branju. Se moramo pa izobraževati – s tem, da beremo in se vključimo v biblični krožek ali skupino. Pomaga nam lahko tudi biblični leksikon ali druga literatura.

Kako pa je drža telesa povezana z branjem Svetega pisma? In zakaj bi morala biti v vsaki dekaniji biblična skupina? Zakaj mora skupina, ki se zbira zaradi branja Svetega pisma, o tem obvestiti svojega duhovnika? O tem in drugih zanimivih iztočnicah pa v oddaji.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.