Je čas brez škofov nevarnost ali priložnost?

 

Cerkev na Slovenskem doživlja trenutek, kot ga še ni v svoji zgodovini: obe nadškofiji sta zaradi mariborskega finančnega škandala ostali brez nadškofov. Zato smo prvo oddajo iz ciklusa »Biti kristjan danes« namenili prav tej aktualni tematiki.

Je čas brez škofov nevarnost ali priložnost? P. Branko opozarja, da lahko daljši čas brez škofov prinese nevarnost razsula v Cerkvi. Po drugi strani pa je v dani situaciji dobro, da si Cerkev za slovenska nadškofa vzame več časa za razmislek, če bo to hkrati tudi priložnost za dialog znotraj občestva, kakšna škofa potrebujemo.

Cerkev je skozi stoletja izoblikovala postopek izbire škofov, ki je zelo zavarovan pred zunanjimi, predvsem političnimi vplivi. V današnjem času nevarnost teh pritiskov ni več tako velika, je pa zato večja potreba po dialogu. P. Branko zato meni, da je Cerkev na svetovni ravni pred izzivom, da postopek izbire škofov še bolj usmeri v duhu 2. vatikanskega koncila.

P. Branko v oddaji spregovori tudi o tem, kdo sploh je škof, kakšna je njegova temeljna identiteta. Pri tem se nasloni na razumevanje podobe škofa v prvih, apostolskih časih.

Katoličani pa so v tem času spodbujeni predvsem, da za nove škofe molijo. Pri tem je lahko vzor izkušnja zadnjega izbire papeža, ko se je v molitvi za pravo izbiro združili toliko ljudi kot še nikoli doslej.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.