Bomo v prihodnosti sploh še imeli župnije?

 

Evharistijo so na začetku obhajali samo škofje. Ko pa se je krščanstvo začelo širiti tudi na podeželje, ni bilo več mogoče, da bi evharistijo prenašali tja. Zato so začele nastajati mini podeželske škofije, torej župnije. V srednjem veku pa je to postalo normalen sistem. Župnija je tako prevzela naloge škofije, npr. krščevanje, pokoro (prej je bila pokora javna) in poroko.

Župnija je za osebno vero vernika zelo pomembna, saj nam daje vse, kar potrebujemo za zveličanje: nauk, skupnost in dostop do zakramentov. Kljub temu v župnijah nastaja težava, saj so duhovniki zelo zaposleni. Ljudje hočejo vse, duhovnikov pa ni veliko. Duhovniki se zato težje posvetijo duhovnemu spremljanju oziroma osebnim stikom.

In kam kaže prihodnost? P. Branko pravi, da so nekatere ideje, o katerih spregovori tudi sam, že precej stare, da pa bodo spremembe zagotovo potrebne. Več v oddaji.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.