Pedofilija v Cerkvi?

 

Največ spolnih zlorab se še vedno zgodi v domačem okolju. Tu jo je tudi najtežje prepoznati. P. Branko pravi, da ženske pogosto šele v odraslosti zmorejo spregovoriti o zlorabah, ki so jih doživele. Cerkev in šola pa predstavljata okolje, kjer je pedofilijo lažje zaznati, raziskovati in dokazati.

Pri pedofiliji v Cerkvi je za starše najtežje to, da začnemo dvomiti, komu lahko zaupamo. Postane nas strah za otroke, hkrati pa se lahko sprašujemo, če komu delamo krivico. P. Branko Cestnik priznava, da so duhovniki pogosto pod močnim pritiskom, saj je krivo sumničenje zelo obremenjujoče. Poudari pa, da je prav, da starši preverjajo tako duhovnike kot učitelje. Hkrati pa ne smemo pa vzbujati vzdušja strahu, saj to lahko privede do razpadanja odnosov in skupnosti.

Otroci potrebujejo dotik, z dotikom izražamo ljubezen in pripadnost. Vendar se duhovniki pogosto bojijo potrepljati otroka, da ne bi prišlo do napačnih interpretacij. Kaj pa bi se zgodilo, če bi iz strahu pred obtožbami prenehali izražati pripadnost? Več v prispevku.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.