Kako biti spoštljiv do hrane?

 

Meso na krožniku je za večino ljudi nekaj normalnega. Obstajajo pa tudi posamezniki in skupine, ki zagovarjajo, da živali ne smemo ubijati za hrano. Kako pa je z uživanjem mesa pri kristjanih?

P. Branko Cestnik v tokratni avdio oddaji spregovori o tem, kaj pomeni uživati meso ter kaj je to pomenilo za razvoj človekovih možganov in o dostojanstvu živali.

Tako živali kot rastline so živa bitja, zato jih je potrebno spoštovati. Človek namreč ne sme biti nadut in uničevati živega samo iz užitka, pravi p. Branko Cestnik. To pomeni, da ne smemo razmišljati samo potrošniško, ampak se ozirati na svoje potrebe in danosti v svojem okolju. Iz vidika prehranjevanja to preprosto pomeni, da hrane ne smemo metati stran, ampak da moramo biti do hrane spoštljivi.

Spoštljivost do hrane oziroma do živali lahko izkažemo na preproste načine. Eden od njih je ta, jemo čim bolj lokalno hrano. Na ta način ne samo spodbujamo lokalno pridelavo, ampak smo lahko tudi bolj gotovi, da živali niso bile izpostavljene slabim razmeram (na primer med dolgimi prevozi).

Kako je bilo s prehranjevanjem z mesom v Svetem pismu? Kako naj izražamo Bogu hvaležnost za hrano, ki jo prejemamo? O tem in še o marsičem drugem pa v oddaji.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.