Je papež Frančišek pristen?

 

Zahodna družba je v krizi – in v takšni situaciji smo še toliko bolj pozorni na nove celostne rešitve. Papež Frančišek nam kaže prav to – da zmore spremeniti paradigmo. In če lahko Cerkev spremeni svojo paradigmo, jo lahko spremenita tudi bančništvo in svetovno gospodarstvo.

Papeštvo se je skozi leta spreminjalo, v zadnjem času pa se je povzdignilo v nekaj izjemno visokega. Sedaj pa Frančišek prinaša popolnoma nov vidik. Objame otroka, ima navadne čevlje, ima občutek za bolnike. Ima pristop, ki vzbuja upanje.

Papež ne igra. Je pristen. Papeštvo spreminja v podobi in delovanju. V apostolski spodbudi Evangelij veselja je napisal, da bi se papeštvo moralo spreobrniti (tako je napisal že Janez Pavel II.), Cerkev pa decentralizirati, saj papež nima odgovorov na vsa vprašanja. Zato naj se na problematike v njihovem okolju bolj aktivno odzivajo škofovske konference. Kaj to pomeni za škofe? In za vlogo duhovnika v Cerkvi?

Je Frančišek zaradi svojega delovanja in razkrivanja ozadij morda celo v nevarnosti? Več v prispevku.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.