Je izvajanje joge sporno za kristjane?

 

Ko je joga prišla v slovenski prostor, je bila zelo popularna, tudi npr. med jezuiti. O jogi obstajajo tudi dobre (slovenske) knjige. Z obračunom verskega pluralizma pa se je spremenil tudi pogled na jogo. Stvari pa niso črno-bele, poudarja Cestnik.

Joga je v osnovi vezana na versko izkušnjo, ki ne predvideva osebnega Boga, ampak »božje stanje«, v katere posameznik vstopi s telesnimi vajami. Kristjani moramo biti zato ob tem pozorni, da nam miselnost o »vsebožjem« oz. energijah ne poruši vere v presežnost enega Boga. To je teološko ozadje, kjer prihaja do konflikta med »vzhodnjaškimi pristopi« in krščanstvom. Krščanstvo tako npr. »telesne vaje« (npr. romanje, post) nadgradi z osebno molitvijo, osebnim odnosom.

Medicina je velika pridobitev človeštva. Hkrati pa še vedno nastajajo nove bolezni. Prehlade in lažje bolezni lahko pozdravimo z domačimi zdravili, poslužimo pa se lahko tudi homeopatije ali drugih načinov alternativnega zdravljenja. P. Branko poudarja, naj vsak izbere tisto, kar mu pomaga. Pri alternativnih načinih zdravljenja pa se moramo zavedati ozadja in se stvari »lotevati« s premislekom.

Kot za vsako stvar tudi pri jogi in homeopatiji velja, da sta razmislek in razločevanje tista, ki nas bosta popeljala na pravo pot. Več v oddaji!

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.