Finance v župniji

 

Od česa živi tisti, ki oznanja? Preprosto: od oznanjevanja. P. Branko Cestnik v tokratni oddaji znova odpira tabuizirano temo: finance v župniji.

Če duhovnik vzpostavi oseben stik z župljani, bo lahko preživel. Če pa bo župljane pastoralno zanemarjal, se bo to poznalo tudi na njegovih prihodkih. Kot pravi že Pavel: ljudje, ki jim je oznanjeno, morajo čutiti dolžnost, da za »oznanjevalca« poskrbijo tudi v materialnem smislu. Če je torej duhovnik s srcem predan župniji, potem bodo župljani to občutili in se temu primerno tudi odzivali.

Kaj pa lahko kot župljani naredimo za duhovnika? Kot prvo je pomembno, da najdemo pravo mero med tem, kaj od duhovnika želimo (p. Branko pravi, da se je v enem trenutku svojega življenja počutil kot maševalni stroj) in kaj duhovnik z vsemi svojimi obveznostmi zmore. Hkrati pa imamo pravico vedeti, kakšno je finančno stanje na župnijah. Vendar ne poznamo mehanizmov financiranja v župnijah, ne vemo, kje se duhovniki financirajo ali kje dejansko škripa. In posledično ne vemo, kje lahko vstopimo, prispevamo.

Druga možnost, kako bi lahko pomagali slovenskim duhovnikom, pa je davek (dajatev) na škofijo, od katere bi nato duhovniki dobili honorar. Provokativno! Več o tem pa v prispevku.

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.