Celibat

 

Vprašanje celibata močno izziva. Celibat ni samo odpoved, ampak ima bogato duhovno vrednost, saj je znamenje nebeškega kraljestva – Bog mora biti, če nekdo lahko živi sam, za Boga, samo za nebesa. S samskim življenjem se duhovnik ali redovnik podari Bogu in ljudem.

Duhovniško življenje pomeni tudi redno molitveno življenje, kar ne pomeni »samo« molitve, ampak tudi osebni pogovor z Bogom, razmišljanje o Bogu. V ta osebni odnos vsak posameznik vstopa kot celota – ne samo kot duhovno, ampak tudi kot telesno bitje.

Z leti svojega »službovanja« duhovnik vstopa v različna življenjska obdobja, s čimer so povezani tudi način njegovega dela, njegova motivacija in zagnanost. V grobem lahko rečemo, da na začetku duhovnik doživlja zagnanost in idealizem, čemur sledi delovna faza. Sledi pa bolj umirjeno delovanje, morda se celo pojavi izčrpanost.

Zakramenti so neizbrisni – kaj pa potem pomeni izstop iz duhovniške službe? Kako pa je z vključevanjem takega duhovnika nazaj v župnijo, skupnost? Odgovor na to najdete v prispevku!

Biti kristjan danes

Na Zavodu iskreni.net gostimo vedno aktualnega in konstruktivno kritičnega p. Branka Cestnika. Pogovarjamo se o izzivih za krščanstvo in kristjane v današnjem svetu.