četrtek, 14.12.2017

DAN

12

O NENAVADNEM PASTIRJU

UVOD V ZGODBO

Tesarjev sin je povedal tole zgodbo: »Nekoč je živel svinjski pastir. Spal je kar v hlevu s svinjami in je zato tudi svinjsko smrdel. Hočem reči: smrdel je po svinjah. In jedel je kot svinja. Hočem reči: s svinjami. Kar iz korita. Rad je govoril, a tudi njegove zgodbice so bile svinjske. Hočem reči: umazane.

Za poslušanje celotne zgodbe klikni gumb v nadaljevanju.

 

POSLUŠAJ ZGODBO


*Na nekaterih mobilnih telefonih in dlančnikih je potrebno povečati predvajalnik, da se pravilno prikaže.


POGOVOR  IN DEJAVNOST

  • Kaj se je zgodilo, da je pastir sploh postal pastir? Zakaj?

  • Kaj pa se je zgodilo, da se je na koncu spremenil? Kako to, da je šel iskat izgubljeno ovco? In da je vrnil izgubljeni novčič? Misliš, da je bilo zanj to nekaj nenavadnega?

  • Kaj misliš, se je oče razveselil izgubljenega sina? Si se tudi ti že kdaj česa razveselil, ker si mislil, da je izgubljeno? Kako ti je bilo takrat? Kaj si naredil?


IZZIV VIKENDA

Smo že na polovici adventnega časa! In v soboto se že prične devetdnevnica pred božičem, tako da so prazniki zares že pred vrati.

Ta vikend razmislite, katera zgodba do sedaj vam je bila najljubša. Zakaj? Izberite eno (če ste jih našteli več) ter jo zaigrajte. Izdelajte sceno, lahko razširite besedilo … Lahko jo zaigrate, izdelate lutke …

O zgodbi se še enkrat pogovorite. Kaj sporoča vaši družini? Kako vam ta zgodba pomaga, da se lahko bolje pripravljate na božič? Ali da ta praznik bolje, globlje razumete? Kako pa vas nagovarja »nenavadnost« zgodb? V čem?


ZA ZAKONCA

Pogovorita se o stvareh, za katere čutita, da so za vaju izgubljene. Kako se ob tem počutita? Kaj vaju ob tem nagovarja današnja zgodba? Kaj za vaju pomeni izguba, zamujeno, opuščeno, pozabljeno?


MOLITEV

V današnji molitvi se veselite. Veselite se, da nam Bog pomaga, da najdemo izgubljeno. In da najdemo pot, tudi če zaidemo. Slavite Ljubezen. V molitvi zapojte! (Lahko si pomahate s kakšnim primerim posnetkom, npr. Če v srcu ni ljubezni).


NATISNI:

ZGODBA

POBARVANKA


 

Avtor zgodbe: Gregor Čušin

Pripovedovalec: Gregor Čušin

Ilustracija: Ema Doplihar

© 2013 Zavod iskreni.net.
Svetopisemski odlomek: © 1996, 2003 Društvo Svetopisemska družba Slovenije.